Slider


Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

Sankt Hans på Rørvig Havn – 100 års jubilæum

juni 23: 16:00 - 23:00

Sankt Hans på Rørvig Havn

Vi ses på lørdag d. 23 juni på havnen i Rørvig til Sankt Hans. Der bliver ekstra gang i den i år, for i år skal vi fejre at det er 100 år siden der første gang blev afholdt Sankt Hans bål i Rørvig. Lige som sidste årSankt Hans på Rørvig Havn, afsluttes det hele med et stort festfyrværkeri. Det var vildt i 2017, men det bliver vildere i år.

Programmet ser således ud for dagen:

Kl. 16-18 : Arrangement for børn v/ færgekiosken
(arr: Nakke Rørvig Bylaug)

Kl. 20.00 : Nykøbing Stadsorkester marcherer fra Lindegården til Rørvig havn, og spiller ved bålpladsen.

Kl. 21.30:  Velkomst v/Formand for Rørvig Handels & Håndværkerforening Einar Olsen

Kl. 21.45-22.00: Båltale

Kl. 22.05: Bålet tændes – Fællessang

Kl. 22.30: Musik

Kl. 23.15:  Stort fyrværkeri

 

Billeder er venligst udlånt af John Olsen

 

 

Herunder ses Otto Grahams Båltale for 2017

Rørvig Midsommerfest 23. Juni 2017.06.23

Midsommer i Danmark er noget særligt – uanset vejret. Vi ved alle, at efter midsommer begynder dagene at blive kortere, og vi skal helt hen i decembers mørke, – før det atter går fremad mod lyse tider.

Men lige nu, står vi midt i den lyse tid – og en dansk Sankt Hans aften er og bliver noget særligt.

Ofte har man for sit indre øje et eller andet billede, man forbinder med Sankt hans og bålet sankthansaften.! Det er sommeraften ved stranden – det kan være her i Rørvig eller andre steder ved de danske kyster. Som danskere er vi så viseligt indrettet – måske fra naturens hånd – at uanset vejrliget, så er det altid dansk sommervejr Sankthansaften. Den danske sommer er jo ikke blot tropiske temperaturer. Den er også blæsende og regnfulde aftener, hvor det mere er viljen til sommer, der overbeviser os om,

– at nu er det midsommer.

Omkring Sankthans er der også bygget traditioner op, og det er ganske givet traditionernes fælles ramme, der er med til at identificere os som danskere og dermed gøre Sankthans aften til noget særligt dansk.

Vi tænker ikke dybere over, hvad det er, vi synger når vi i

midsommervisen synger om hvert sogn har sine hekse og trolde. Vi har traditionen med bålet, der skal holde uvæsenet borte, men vi tænker vel ikke over, hvordan det var tidligere, hvor kvinder blev tilfældigt dømt til at være hekse og som følge heraf blev brændt på bålet!

Når vi i aften brænder heksen af på bålet, er lydkulissen bålets knitren og det efterfølgende fyrværkeri.

Vi sender heksen til Bloksbjerg og lader traditionen med hekseafbrænding bunde i en myte – og ikke i en grufuld virkelighed.

I dag har vi – heldigvis – stadigvæk hekse, og det paradoksale – hvis man kan tale om det, er, at heksene i dag værdsættes meget højere.

Heksen i dag og hendes søster i middelalderen er de kvinder, der i kraft af udstråling og intelligens gør sig bemærket ved at udføre gerninger, andre ikke umiddelbart kan. I middelalderen virkede hun truende på mændenes magtbase, derfor blev hun dømt I dag har vi lært at værdsætte hende.

Min “heks” – min hustru Hanne står iblandt jer! Hun har dybe rødder i Rørvig – Odsherreds perle og Sjællands Skagen.

Jeg skal ikke fordybe mig i områdets lyksagligheder, for som min hustru siger, så vil vi stå her de næste tre timer, så jeg parerer ordre!

For nu skal vi have bålet tændt – GOD SANKT HANS.

Tak for ordet, og tak til Rørvig Handels- & Håndværkerforening for et flot arrangement.

Otto Graham

Del dette med dine venner

Detaljer

Dato:
juni 23
Tidspunkt:
16:00 - 23:00

Sted

Rørvig Havn
Toldbodvej 86
Rørvig, 4581 Danmark
+ Google Map
Del dette med dine venner

Skriv et svar